Uncategorized

Dania Rybne z Serem Kozim i Owczym

Dania rybne nie należą do specjalności niemieckiej kuchni, trzeba jednak zaznaczyć, że w niektórych rejonach kraju są bardzo popularne z serem (m.in. Nadrenia), szczególną popularnością cieszą się marynowane i wędzone śledzie, a także zupy rybne, do których Niemcy dodają również owoce morza (małże, homary itp.).

Typową potrawą, która cieszy się powodzeniem w regionie nadreńskim jest Mule. To danie, na które składają się duszone małże podawane z włoszczyzną i doprawiane specjalną mieszanką przypraw (ziele angielskie, goździki, czosnek). Mule podaje się koniecznie z białym winem.

To głównie w północnej części Niemiec przez cały rok podawane są potrawy przygotowane ze świeżych, morskich lub słodkowodnych ryb z serami. Choć również w innych rejonach można dostać dobre danie rybne, np. w Brandenburgii podawany się sandacz po haweloku: ryba zapiekana w pierzynce z kopru i ogórków, podaje się ją zawsze na ciepło.

Mięso

Mięso jest podatkowym składnikiem niemieckiej kuchni. Właściwie wszystkie krajowe dania opierają się na tym składniku (niezależnie od rejonu). Mięso może być różnych rodzajów: drobiowe, wołowe czy wieprzowe (to ostatnie cieszy się w Niemczech szczególnym powodzeniem), a także może być podawane w rozmaitych formach: smażone, pieczone gotowane, itp.

Schweinbraten, a więc pieczeń z sosem to jedna z tradycyjnych, niemieckich potraw. Czas jej przygotowania jest dość długi bowiem liczy ponad 24 godziny, jednak warto się poświęcić, dla tak niesamowitego efektu! Jak przygotować tą potrawę? Należy najpierw zamarynować mięso w zalewie, na która składają się następujące składniki: marchewka, cebulka, zioła i przyprawy (pieprz, sól itp.) – prawidłowo dobrane składniki marynaty są sekretem niepowtarzalnego smaku mięsa. Schweinebraten podawana jest zazwyczaj z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty, jednak w Niemczech dania mięsne często spożywa się z produktami mącznymi, a więc chlebem (głównie żytni) lub kajzerką.

Niemcy są bardzo pomysłowi, jeśli mowa o przygotowywaniu mięsnych potraw – warto więc udać się tam z wizytą i skosztować krajowych przepisów.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *